Planning for Playtime @ Sandy Beach Reserve!

Consultation has concluded

UPDATE: Results from the Planning for Playtime @ Sandy Beach Survey are in! They were presented to a community workshop on the 28th of March, and are available in our document library to the right hand side, or by clicking here.

The Sandy Beach Reserve Nature Play Space is designed to be an attractive, all-abilities recreation facility. The play space draws upon various local themes including the proximity to the river and Ron Courtney Island.

The play space itself will sit upon an island created above the level of the flood plain, and nestled within the grove of existing, mature trees, focal points of the space include the towering tree house and the 30 metre long flying fox.

A key consideration in the design of Sandy Beach Reserve Nature Play Space was to provide a diverse range of play opportunities for varying ages and abilities.

To this end, the range of play options is broad to engage young people of all ages, not just little children. Elevated play pieces have graduated challenge levels while still allowing everyone to reach some of the highest platforms, including those with mobility restrictions.

The inclusion of extensive tree planting and garden beds ensure the beauty, amenity and play value over the space will continue to develop over time.

For many years the community has expressed desire for a significant playground in the town. In 2009 the Town committed to the facility being constructed at Sandy Beach Reserve.

Funding a playground costing more than a million dollars required an innovative solution. The Town has purchased two residential lots from the State at a fraction their market value on the uinderstanding they will be sold and the proceeds directed to the Regional Playground. A future funding request will made to Lotterywest and it is anticipated that the balance of the project cost is to be sought from Reserve funds.

In 2015 Council established the Liveable Town Advisory Committee. One of the Committes work programs has been progressing the Playground and a Working Group was established for this purpose. A new committee structure was adopted post Local Government Elections 2017 with the People Services Committee being established, with part of its mandate to provide oversight for the development of the Regional Playground. The working group will be reconvened in 2018 to continue the planning for the Regional Playground.

In 2016 Council agreed to proceed with the project and appointed Nature Play Solutions to engage with the community on location and design.

Part of Lot 646 Kitchener Road (being the triangular portion bounded by the River, the access road and the pedestrian path that acts as an estension to West Road) was adopted by Council as the site for the new Playground.

The facility has been designed into the landscape ensuring no trees will be lost to the project.

Every endeavour will be made to limit the amount of structures to be placed over the site of the historic homestead that once stood in this place to assist with any future archeological projects.

Council has endorsed the Playground design for a period of public comment.

Comments on the design are welcomed up until the new closing date of 9 March 2018. Feedback received will assist with developing the agenda for a public Community Consultation Meeting to be held on the new day of Wednesday 28 March2018, 6pm to 8pm in the Bassendean Community Hall.

UPDATE: Results from the Planning for Playtime @ Sandy Beach Survey are in! They were presented to a community workshop on the 28th of March, and are available in our document library to the right hand side, or by clicking here.

The Sandy Beach Reserve Nature Play Space is designed to be an attractive, all-abilities recreation facility. The play space draws upon various local themes including the proximity to the river and Ron Courtney Island.

The play space itself will sit upon an island created above the level of the flood plain, and nestled within the grove of existing, mature trees, focal points of the space include the towering tree house and the 30 metre long flying fox.

A key consideration in the design of Sandy Beach Reserve Nature Play Space was to provide a diverse range of play opportunities for varying ages and abilities.

To this end, the range of play options is broad to engage young people of all ages, not just little children. Elevated play pieces have graduated challenge levels while still allowing everyone to reach some of the highest platforms, including those with mobility restrictions.

The inclusion of extensive tree planting and garden beds ensure the beauty, amenity and play value over the space will continue to develop over time.

For many years the community has expressed desire for a significant playground in the town. In 2009 the Town committed to the facility being constructed at Sandy Beach Reserve.

Funding a playground costing more than a million dollars required an innovative solution. The Town has purchased two residential lots from the State at a fraction their market value on the uinderstanding they will be sold and the proceeds directed to the Regional Playground. A future funding request will made to Lotterywest and it is anticipated that the balance of the project cost is to be sought from Reserve funds.

In 2015 Council established the Liveable Town Advisory Committee. One of the Committes work programs has been progressing the Playground and a Working Group was established for this purpose. A new committee structure was adopted post Local Government Elections 2017 with the People Services Committee being established, with part of its mandate to provide oversight for the development of the Regional Playground. The working group will be reconvened in 2018 to continue the planning for the Regional Playground.

In 2016 Council agreed to proceed with the project and appointed Nature Play Solutions to engage with the community on location and design.

Part of Lot 646 Kitchener Road (being the triangular portion bounded by the River, the access road and the pedestrian path that acts as an estension to West Road) was adopted by Council as the site for the new Playground.

The facility has been designed into the landscape ensuring no trees will be lost to the project.

Every endeavour will be made to limit the amount of structures to be placed over the site of the historic homestead that once stood in this place to assist with any future archeological projects.

Council has endorsed the Playground design for a period of public comment.

Comments on the design are welcomed up until the new closing date of 9 March 2018. Feedback received will assist with developing the agenda for a public Community Consultation Meeting to be held on the new day of Wednesday 28 March2018, 6pm to 8pm in the Bassendean Community Hall.

Planning for Playtime @ Sandy Beach Reserve!

Consultation has concluded